Försprång i det nya arbetslivet

Att arbeta hemifrån har blivit ett begrepp som stannar och allt fler arbetsplatser integrerar det i sin vardag. Hur gör man när man arbetar och leder helt eller delvis på distans? Det handlar om Dig och hur du hittar din roll och dina arbetssätt i det nya. I den här kursen får du en ökad självinsikt och en känsla av trygghet och styrka i arbetslivet. Inspiration och konkreta exempel ger verktyg att bygga din och dina medarbetares arbetsdag klokt.

Syfte

Kursen ska ge teoriinspel för nya tankar och ny förståelse samt tid för samtal i smågrupper vid varje kurstillfälle. Deltagarna ska efter insatsen ha fått med sig såväl ökad kunskap och en del verktyg som inspiration. Max 12 deltagare.

Upplägg

Vi träffas fem halvdagar kl. 9.00-12.00 varannan vecka digitalt över Teams. Varje tillfälle innefattar teorigenomgång varvat med övningar och dialog i grupper. Vi använder såväl deltagarnas som kursledarens erfarenhet, egna exempel från vardagen och case kring olika situationer. utöver kurstillfällena i grupp ingår individuell coaching/chefsstöd som en del av kursen.

Kurstillfälle 1: Vad är arbete?

Vad är arbete? Vad är att arbeta? När är man på arbetet? DNA, Det Nya Arbetslivet, nu inne på sitt nionde år, hur har vi anammat det? Vad är en prestation? Insats visavi plats? Möjlighet visavi skyldighet? Vad gör jag om/när ingen ser? Mål och mätning, hur vet vi när det är bra? Aktivt arbete visavi återhämtning? Får man leka på arbetstid? Hur bygger man ett liv runt detta? Och, vad säger Jante om allt detta…?

Kurstillfälle 2: Hur vi människor fungerar

Neurovetenskap, vad händer i hjärnan? Om hur vår hjärna fungerar. Om hot, energi och hormoner. Om hur förändrade arbetssätt påverkar vår hjärna och vad det i sin tur gör med oss. Emotionell och kognitiv belastning, hjärntrötthet och hjärnstress. Hur vår hjärna hanterar mötet med andra hjärnor samt hur vi bevarar vår sinnesfrid.

Kurstillfälle 3: Leda sig själv och andra

Vad behöver jag? Vad behöver de jag ska leda? Hur arbetar vi proaktivt med hälsa och välbefinnande och odlar samtidigt goda prestationer? Självinsikt, ambition, motivation, värderingar, spelregler, arbetsupplägg och vanor. Skillnad mellan resurseffektivitet och flödeseffektivitet och hur vi skapar bra mötesstruktur respektive gruppdynamik. Om ett starkt jag och en stark vi-känsla på distans.

Kurstillfälle 4: Arbetsmiljö och säkerhet

Om vi tar datorn under armen och sätter oss hemma eller i parken och arbetar i stället för på kontoret, gäller samma lagar och regler kring arbetsmiljö och försäkringar då? Om vad som gäller och om friskfaktorer, riskbedömningar och digital arbetsmiljörond. Hur har jag koll på hur mina medarbetare mår? Samt några ord om förändringsarbete.

Kurstillfälle 5: Teknik, ergonomi och fysisk miljö

Hur arrangerar vi den fysiska miljön omkring oss? Hur rör vi oss i den? Har jag den teknik/miljö jag vill ha och/eller behöver? Vilka hjälpmedel har vi i vårt distansarbete och hur använder vi dem? Ansikten på skärm, delade powerpoints, webcams, digitala grupprum...? Hur förhåller vi oss till tekniken, är den till för oss eller är vi till för tekniken, skrämmer den eller inspirerar den?

Individuellt chefsstöd

I kursen ingår att varje deltagare har möjlighet till fem individuella samtal à en timme med coach för eget chefsstöd. Dessa samtal, med coaching i grunden, är till för individuell fördjupning. Tid för samtalen planeras i överenskommelse med deltagaren. Det kan vara ett coachmöte mellan varje kurstillfälle likaväl som flera coachmöten efter vissa kurstillfällen eller efter att kursen slutförts.

Teknik och material

Var och en av deltagarna behöver tillgång till en dator med god internetuppkoppling.

Kursledaren mejlar efter varje kurstillfälle den PP som visats som PDF. Även annat material som kan vara relevant, liksom länkar och tips, mejlas då också till deltagarna.

Investering

Investering: 13 600 kr/deltagare exkl. moms.

Avgiften inkluderar fem kurstillfällen och fem coachmöten. Fakturering sker i förskott efter att det första kurstillfället genomförts med betalningsvillkor 30 dagar netto.

Erbjudande: Efter genomförd kurs och genomförda fem coachsamtal så erbjuds deltagaren 10 % rabatt på valfritt coachprogram.

Margareta_Carlsson_2017maj_grön01_OC1B7607_beskuren.jpg

Kursledare

Kursledare är Margareta Carlsson, managementkonsult och ICF Professional Certified Coach. Margaretas fokusområde är ledarskap och organisation och hon såväl utbildar och coachar som rådger chefer och ledare i dessa ämnen inklusive distansledarskap. Hon är en energigivande och engagerande föreläsare med förmåga att förmedla kunskap, ge verktyg och så frön som gror. Margareta är även VD i Solberga station AB, ett konsultföretag som har både personal och underkonsulter utspridda i Sverige, så hon är själv van vid att leda och verka på distans.

20170617_121910_resized.jpg

Coach

Coach är Lillemor Starlander, ICF Professional Certified Coach och organisationskonsult. Lillemors fokusområden är ledarskap och karriärutveckling. Hon kan mycket om relationiken i organisationer, hur man når framgång som chef och ledare och hur man kan hitta sin väg i det komplicerade arbetsmönster som är just nu. Hon är empatisk och har förmåga att ingjuta stabilitet och hopp samtidigt som nya steg tas.

 

Anmälan

Nästa kursstart är den 29 sept 2022. Du anmäler dig genom länken här senast den 16 sept.

Anmälan är bindande. Om du själv har förhinder att delta så kan du dock själv ordna med ersättare för dig så att annan person deltar på din plats om du får förhinder.